BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

ALKONYAT (TWILIGHT)

A könyv:

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

Író: Stephenie Meyer
Íme egy kis szösszenet arról, hogy hogyan is született a könyvsorozat. Forrás: Wikipédia
Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan 2003. június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszó edzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. Szinte minden napját a számítógép előtt töltötte és írt. Éjjeli szekrényére jegyzetfüzetet és ceruzát készített ki. Amikor éjjel vagy reggel felébredt és álmában olyan dolgot látott, ami a könyv hasznára válhat, akkor rögtön leírta. Azelőtt soha nem írt semmit, de onnantól, hogy papírra vetette a 13-as fejezetet, csupán három hónapjába telt, míg elkészült a teljes könyvvel, és neki kezdett az Epilógusok írásának is. Rengeteget készített belőlük így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a történetnek még koránt sincs vége.
Miután elkészült, megmutatta húgának, Emilynek. Miután elolvasta azt ajánlotta neki, hogy mindenképpen próbálja meg kiadatni. Könyvét több kiadónak is elküldte, akik vagy figyelemre sem méltatták vagy sajnálkozó levélben közölték vele, hogy könyve nem vág a profiljukba. Ekkor majdnem feladta, de még tett egy kísérletet: feliratkozott a WritersMarket.com-ra, ahol kikeresett több kisebb kiadót és Irodalmi Ügynökséget. (Ezeket az ügynökségeket úgy kell elképzelni, mint mondjuk az ingatlan piacon. Az ügynök azon munkálkodik, hogy az adott terméket minél több helyen bemutassa szakértő véleményével, és az ajánlati árakat is feljebb nyomja - a szerk.) 15 helyre küldte el bemutatkozó és érdeklődő levelét, 7-8 helyről küldtek nemleges választ vissza. Az írónő azokat is megtartotta emlékbe. Stephenie Meyer legnagyobb örömére végül a Writers House levélben kérte meg küldje el az első három fejezetet nekik. Aztán kérték küldje el az egész könyvet, mert esetleg érdekelné őket. Egy hónap múlva a Writers House egyik munkatársa, Jodi Reamer felhívta telefonon és közölte vele, hogy szívesen elvállalná az ügynöki munkát. Két hétig dolgoztak még a könyvön, hogy olyan formába hozzák, ami elnyerheti a kiadók tetszését. Először is a címet kellett megváltoztatni. Eredetileg Forks volt a könyv címe, de ezt nem találták elég jónak, így az Alkonyatot választották helyette. Miután végeztek a munkával 9 kiadónak küldték el a könyvet és vártak. Nem kellett sokáig várakozniuk, a Little, Brown and Company Kiadó egyik vezetője egy belföldi repülőút alatt olvasta végig a könyvet és Hálaadás napját követő másnap már elő is állt egy csábító ajánlattal, melyben 750 000 USD értékben le is szerződtek vele további három részt is megrendelve. Ekkor már hat hónap telt el a sorsfordító álom óta.
Az Alkonyatból filmet is forgattak. A jogokat 2007 elején vásárolta meg a Summit Entertainment, 2008 év elején kezdték meg a forgatást, a bemutató pedig 2008. november 21-én volt az Egyesült Államokban. Az amerikai Music Television teljes mellbedobással támogatta a filmet és a bemutatóját. A tömeghisztériát nagyon jól mutatja az, hogy a színészeket már a forgatás alatt rendszeresen követték a rajongók, az első rövid jelenet bemutatójának egy szavát sem lehetett érteni az állandó sikoltozás miatt. A filmet többnyire Oregon államban forgatták, nem az „eredeti” helyszíneken.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2008
egyaránt megjelent puhakötésben, és keményborítós változatban is.

Borító:

A film:

Bella Swan (Kristen Stewart) mindig is más volt, mint a többiek, nem azzal teltek napjai, hogy más fiúkkal flörtölt, mint a többi tini lány. Mikor az anyja újraházasodik, elküldi a lányát, hogy az apjával éljen egy washingtoni kisvárosban. Bella nem túl sok jót vár az új helytől, ám ekkor megismerkedik a titokzatos és szédítően jóképű Edward Cullennel (Robert Pattinson), akihez fogható fiúval még életében nem találkozott. Intelligens, szellemes és mintha minden gondolatát előre látná. Hamarosan meglehetősen szokatlan, de annál szenvedélyesebb románc alakul ki a két fiatal között. Edward ugyanis nem mindennapi fiú: gyorsabban fut, mint a leopárd, pusztakézzel képes megállítani a szembejövő autót és 1918 óta egy percet sem öregedett. Mint minden vámpír, ő is halhatatlan. De neki nincsenek tűhegyes szemfogai, nem iszik emberi vért, családjával más vámpíroktól eltérő életmódot választott magának. És Edward úgy érzi, Bellában végre megtalálta azt a lelki társat, akire már 90 éve vár. De minél közelebb kerülnek egymáshoz, Edwardnak annál inkább távol kell magát tartania tőle, ugyanis a lány illata teljesen megőrjíti, s sejthető, hogy egy vámpírnál ez mit jelent… Ráadásul a városban hamarosan megjelenik Laurent (Edi Gathegi) és James (Cam Gigandet), a Cullen-család halálos ellenségei, s szemet vetnek Bellára.Rendező: Catherine Hardwicke
Producer: Mark Morgan
Alapmű: Stephenie Meyer - Alkonyat
Forgatókönyv: Melissa Rosenberg
Zene: Carter Burwell
Gyártó: Summit Entertainment
Bemutató: USA 2008. november 17., magyar 2008. november 27.


Szereplők:

----------------------------------------------------------------------------------

Bella Swan
  Születési név: Isabella Marie Swan
  Ember, 17 éves
  Született: 1987. szeptember 13.
  Család: Charlie Swan (apa), Renée Dwyer (anya), Phil Dwyer (mostohaapa)
  Játsza: Kristen Stewart 
  Született: 1990. április 9.
  Magyar hangja: Csuha Borbála
----------------------------------------------------------------------------------

Edward Cullen
  Születési név: Edward Anthony Masen
  Vámpír, alakilag 17 éves, "vegetariánus"
  Született: 1901. június 20.
  Vámpírrá vált: 1918. szeptember
  Különleges képessége: gondolatolvasás
  Család: Carlisle Cullen (örökbefogadó apa), Esme Cullen (ö. anya), Emmett Cullen (örökbefogadott fivér), Alice Cullen (ö. nővér), Jasper Hale (ö. fivér), Rosalie Hale (ö. nővér)
  Játsza: Robert Pattinson
  Született: 1986. május 13.
  Magyar hangja: Szvetlov Balázs
----------------------------------------------------------------------------------

Alice Cullen
  Születési név: Mary Alice Brandon, később Alice Whitlock (Jasper után)
  Vámpír, alakilag kb 19 éves, "vegetariánus" 
  Született: 1901 körül 
  Vámpírrá vált: az 1920-as években 
  Különleges képessége: jövőbe látás 
  Család: Carlisle Cullen (örökbefogadó apa), Esme Cullen (ö. anya), Emmett Cullen (örökbefogadott fivér), Edward Cullen (ö. fivér), Jasper Hale (ö. fivér, férj), Rosalie Hale (ö. nővér)
  Játsza: Ashley Greene
  Született: 1987. február 21.
  Magyar hangja: Bogdányi Titanilla
----------------------------------------------------------------------------------

Dr. Carlisle Cullen
  Születési név: Carlisle Cullen
  Vámpír, alakilag 23 éves, "vegetariánus"
  Született: 1640-ben
  Vámpírrá vált: 1663 körül
  Család: Esme Cullen (feleség), Emmett Cullen (örökbefogadott fia), Edward Cullen (ö. fia), Jasper Hale (ö. fia), Rosalie Hale (ö. lánya), Alice Cullen (ö. lánya)
  Játsza: Peter Facinelli
  Született: 1973. november 26.
  Magyar hangja: Huszár Zsolt
----------------------------------------------------------------------------------

Esme Cullen
  Születési név: Esme Anne Platt, később Esme Anne Evenson (miután férjhez adták Charles Evensonhoz)
  Vámpír, alakilag 26 éves, "vegetariánus"
  Született: 1895-ben
  Vámpírrá vált: 1921-ben
  Család: Carlisle Cullen (férj), Emmett Cullen (örökbefogadott fia), Edward Cullen (ö. fia), Jasper Hale (ö. fia), Rosalie Hale (ö. lánya), Alice Cullen (ö. lánya)
  Játsza: Elizabeth Reaser
  Született: 1975. június 15.
  Magyar hangja: Peller Anna
----------------------------------------------------------------------------------

Emmett Cullen
  Születési név: Emmett McCarty
  Vámpír, alakilag 20 éves, "vegetariánus"
  Született: 1915-ben
  Vámpírrá vált: 1935-ben
  Család: Carlisle Cullen (örökbefogadó apa), Esme Cullen (ö. anya), Alice Cullen (örökbefogadott nővér), Edward Cullen (ö. fivér), Jasper Cullen (ö. fivér), Rosalie Cullen (ö. nővér, feleség)
  Különleges képesség: erő
  Játsza: Kellan Lutz
  Született: 1985. március 15.
  Magyar hangja: Kovács Lehel
----------------------------------------------------------------------------------

Rosalie Cullen
  Születési név: Rosalie Lillian Hale
  Vámpír, alakilag kb 19 éves, "vegetariánus"
  Született: 1915-ben
  Vámpírrá vált: 1933-ban
  Család: Carlisle Cullen (örökbefogadó apa), Esme Cullen (ö. anya), Emmett Cullen (örökbefogadott fivér, férj), Edward Cullen (ö. fivér), Jasper Cullen (ö. fivér), Alice Cullen (ö. nővér)
  Játsza: Nikki Reed
  Született: 1988. május 17.
  Magyar hangja: Győrfi Anna
----------------------------------------------------------------------------------

Jasper Cullen
  Születési név: Jasper Whitlock, később Jasper Hale (Rosalie után vette fel a Hale nevet, mivel annyira hasonlítottak egymásra, mint az ikrek)
  Vámpír, alakilag 20 éves, "vegetariánus"
  Született: 1843-ban
  Vámpírrá vált: 1863-ban
  Család: Carlisle Cullen (örökbefogadó apa), Esme Cullen (ö. anya), Alice Cullen (örökbefogadott nővér, feleség), Edward Cullen (ö. fivér), Emmett Cullen (ö. fivér), Rosalie Cullen (ö. nővér)
  Különleges képesség: érzelmi manipuláció, empátia
  Játsza: Jackson Rathbone
  Született: 1984. december 21.
  Magyar hangja: Szabó Máté
----------------------------------------------------------------------------------

Charlie Swan
  Ember, 41 éves
  Született: 1963
  Család: Bella Swan (lánya), Renée Dwyer (ex-felesége)
  Játsza: Billy Burke
  Született: 1984. december 21.
  Magyar hangja: Anger Zsolt
----------------------------------------------------------------------------------

James
  Vámpír, "nyomkövető", saját nomád csapatának vezetője
  Született: dátum nem ismert
  Kapcsolatok: Victoria (párja), Laurent (csapattag)
  Különleges képessége: nyomkövetés
  Játsza: Cam Gigandet
  Született: 1982. augusztus 16.
  Magyar hangja: 
----------------------------------------------------------------------------------

Victoria
  Vámpír, James nomád csapatának tagja
  Született: dátum nem ismert
  Kapcsolatok: James (párja), Laurent (csapattag)
  Játsza: Rachelle Lefevre
  Született: 1979. február 1.
  Magyar hangja:
----------------------------------------------------------------------------------

Laurent
  Vámpír, James nomád csapatának tagja
  Született: 1755-ben (?)
  Kapcsolatok: James (csapattag), Victoria (csapattag)
  Játsza: Edi Gathegi
  Született: 1979. március 10.
  Magyar hangja:
----------------------------------------------------------------------------------

Jacob Black
  Ember, 15 éves, a Quileute törzs tagja
  Született: 1990. január 14.
  Család: Billy Black (apa), Sarah Black (anya), Rebecca Black (testvér), Rachel Black (testvér), Quil Ateara (másod unokatestvér)
  Játsza: Taylor Lautner
  Született: 1992. február 11.
  Magyar hangja: Penke Bence
----------------------------------------------------------------------------------

Jessica Stanley
  Ember, 17 éves
  Született: 1988.
  Játsza: Anna Kendrick
  Született: 1985. augusztus 9.
  Magyar hangja: Csifó Dorina
----------------------------------------------------------------------------------

Mike Newton
  Ember, 17 éves
  Született: 1988.
  Játsza: Michael Welch
  Született: 1987. július 25.
  Magyar hangja: Molnár Levente
----------------------------------------------------------------------------------

Angela Webber
  Ember, 17 éves
  Született: 1988.
  Játsza: Christian Serratos
  Született: 1990. szeptember 21.
  Magyar hangja: Takács Andrea
----------------------------------------------------------------------------------

Eric Yorkie
  Ember, 17 éves
  Született: 1988.
  Játsza: Justin Chon
  Született:1981. május 29.
  Magyar hangja: Hamvas Dániel
----------------------------------------------------------------------------------

Renée Dwyer
  Születési név: Marie Higgenbotham, később Renée Swan (Charlie Swan feleségeként)
Ember, 37 éves
  Született: 1967
  Család: Bella Swan (lánya), Charlie Swan (ex-férje), Phil Dwyer (férje)
  Játsza: Sarah Clarke
  Született: 1972. február 16.
  Magyar hangja:
----------------------------------------------------------------------------------
Billy Black
  Ember, 55 év körüli, a Quileute törzs tagja
  Született: az 1950-es években
  Család: Jacob Black (fia), Sarah Black (felesége), Rebecca Black (lánya), Rachel Black (lánya)
  Játsza: Gil Birmingham
  Született: 1966. július 13.
  Magyar hangja:
----------------------------------------------------------------------------------


.... szerkesztés alatt
blabla